Als bedrijf kunt u van zakelijke kosten de btw aftrekken. Maar op de vraag “Zijn relatiegeschenken btw aftrekbaar?” hebben veel ondernemers geen antwoord. Als specialist in relatiegeschenken kunnen wij u er gelukkig alles over vertellen. Er zijn verschillende regels die bepalen of de btw op het relatiegeschenk aftrekbaar is. De totale kosten per begunstigde spelen een rol en er zijn eigen regels voor productgroepen. Lees verder om erachter te komen of de btw van uw relatiegeschenken aftrekbaar is of niet. Zo voorkomt u hogere kosten of een boete.

Relatiegeschenken Belastingdienst: dit moet u weten

Op de relatiegeschenken is het Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting (BUA) van toepassing. Hieronder vallen niet alleen relatiegeschenken zoals onze sleutelhangers, maar ook voorzieningen en giften voor personeel en relaties. Naast dat deze regels op goederen van toepassing zijn, geldt dit ook voor diensten. Geeft u de relatiegeschenken niet cadeau maar rekent u een klein bedrag? Ook dan zijn de regels van toepassing. We vertellen graag welke regels dit zijn. Voor personeel vallen de kosten onder de personeelsverstrekkingen en voor klanten onder representatiekosten.

Sleutelhanger met lampje

Zit er op relatiegeschenken btw?

U betaalt op relatiegeschenken altijd btw. Een bedrijf als Sleutelhangers levert immers gewoon producten die onder het 21% btw-tarief vallen. Of de relatiegeschenk btw aftrekbaar is, hangt van een aantal zaken af. We noemen ze kort in een lijstje.

  • Per ontvanger mag u jaarlijks een gift doen met een totaalbedrag van maximaal 227 euro exclusief btw (zoals op 2 januari 2023).
  • Of de btw van relatiegeschenken aftrekbaar is, is persoonsgebonden. Het kan zijn dat u voor een deel wel btw kunt aftrekken, maar voor een deel niet. We leggen dit dadelijk verder uit.
  • Bij het bepalen of btw relatiegeschenk aftrekbaar is, rekent u alleen met de kosten waarover btw betaald is. U rekent bijvoorbeeld een 13e maand niet mee als gift.
  • Het vragen van een (kleine) bijdrage voor het relatiegeschenk maakt niet ineens de btw relatiegeschenk aftrekbaar, u dient over de eigen bijdrage btw te betalen. U kunt wel hiermee binnen het drempelbedrag komen om de btw relatiegeschenken aftrekbaar te maken.
  • Boven het drempelbedrag is het van belang of de relatie zelf btw-plichtig is of niet. We leggen dit hieronder verder uit.

Relatiegeschenk aftrekbaar: eten en drinken

Niet alle relatiegeschenken zijn voor de Belastingdienst gelijk. Voor eten en drinken gelden er andere regels. Of de btw op een food relatiegeschenk aftrekbaar is, kunt u aan het eind van het jaar uitrekenen. De btw op eten en drinken trekt u gedurende het jaar gewoon af. Of u voor het eten en drinken nu niets of een (kleine) vergoeding vraagt, de regels zijn hetzelfde. Deze ‘bevoordeling’ mag jaarlijks niet boven het drempelbedrag uitkomen. De kosten voor eten en drinken per medewerker, telt u op bij andere relatiegeschenken. Denk daarbij aan een kerstpakket, sleutelhanger, bedrukte zonnebrillen of andere extra’s.

Welke relatiegeschenken zijn aftrekbaar?

Bedrukte frisbee

In principe is de btw op relatiegeschenken aftrekbaar zolang u niet boven het drempelbedrag komt. Op relatiegeschenken aan bestaande relaties zijn andere regels verbonden dan aan relatiegeschenken voor het werven van nieuwe klanten. De kosten exclusief btw voor relatiegeschenken vallen onder representatiekosten. Deze mag u voor 80% van de inkomstenbelasting aftrekken. De rest hoort bij uw fiscale winst (relatiegeschenken aftrekbaar zzp en vof). Hoe boekt u relatiegeschenken als bv? Relatiegeschenken aftrekbaar vpb: 73,5% is aftrekbaar, 26,5% niet. Er zijn andere regels van toepassing. Overleg dit met uw boekhouder.

Relatiegeschenk aftrekbaar: persoonsgebonden

Of een relatiegeschenk aftrekbaar is hangt af van de persoon aan wie u het geeft. Geeft u aan een bestaande klant een cadeau van minder dan het drempelbedrag, dan is de btw aftrekbaar. Geeft u aan meerdere contactpersonen binnen één bedrijf een cadeau en overschrijdt dit het drempelbedrag? Is dan de btw voor meerdere relatiegeschenken aftrekbaar? Nee, u overschrijdt daarmee het drempelbedrag voor deze relatie.

Drempelbedrag overschreden, maar btw relatiegeschenk aftrekbaar

In sommige gevallen kan de btw relatiegeschenk aftrekbaar zijn als u boven het zogenaamde drempelbedrag uitkomt. Dit geldt voor producten die iemand zelf ook voor zijn bedrijf zou kopen. Om binnen deze regeling te vallen moet de ontvanger zelf btw-plichtig zijn. Particulieren vallen hier altijd buiten. Als relatiegeschenk een sieraad geven? Dat zal hier doorgaans buiten vallen. Geeft u een telefoon? Dan kan dit er wel binnen vallen. Een telefoon is immers nodig voor het bedrijf en zou de ontvanger zelf ook kunnen kopen. De relatie moet de btw voor meer dan 30% kunnen aftrekken.

BTW relatiegeschenken alcohol

BTW op alcoholhoudende relatiegeschenken aftrekbaar? Voor dranken met een laag alcoholpercentage kan dit wel. Op producten met 22% alcohol, of meer, kan de btw voor 0% afgetrokken worden. De kans is daarom groot dat u voor btw aftrekbare relatiegeschenken wijn of iets non-alcoholisch kiest.

Hoeveel relatiegeschenken mag u geven?

U kunt het beste binnen de grenzen blijven die de Belastingdienst aan relatiegeschenken stelt. U kunt dan ook de btw relatiegeschenken aftrekbaar houden. Dit is wel zo mooi, want het scheelt in de belasting die u moet betalen. Doordat relatiegeschenken beperkt aftrekbaar zijn, kunt u ze ook maar beperkt inzetten als kosten.

Relatiegeschenken zakelijk aftrekbaar

U weet nu meer over de regels voor relatiegeschenken Belastingdienst. Onze producten zijn bijna altijd wel btw aftrekbaar. Dit heeft met de lage kosten te maken. Wanneer u echter al veel giften aan uw personeel, leveranciers of klanten gedaan heeft, kan het zijn dat u de btw niet kunt aftrekken. U kunt de kosten dan nog wel voor de inkomstenbelasting opvoeren, hoewel dit dus beperkt is. Voor meer informatie en de geldende regels verwijzen wij u naar de website van de Belastingdienst. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat zijn leuke relatiegeschenken?

Linialen bedrukken

Dat relatiegeschenken niet duur hoeven te zijn om toch een maximaal effect te hebben, bewijzen wij dagelijks. Ook luxe relatiegeschenken hoeven niet duur te zijn. Wij bieden van alles in iedere prijsklasse. Van vrolijke en laagdrempelige sleutelhangers die ideaal zijn als give-away tot luxe sleutelhangers als relatiegeschenk. Denk aan een plexiglas sleutelhanger of een houten sleutelhanger. Naast sleutelhangers bieden wij ook relatiegeschenken in de vorm van bedrukte linialen, bedrukte frisbees en bedrukte strandballen. Zoekt u meer inspiratie; neem contact met ons op. Wij denken graag met u mee om uw relaties een origineel en leuk relatiegeschenk te geven.